GRADONAČELNIK POSJETIO PRVU ZANATSKU PIVARU U BRČKOM

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić posjetio je Zanatsku pivaru, prvu ovakvog tipa na području sjeveroistočne BiH, sa sjedištem u Brčkom, kao primjer uspješnog preduzetničkog projekta. Osnivač Kosta Stevanović, master inžinjer tehnologije hobi je pretvorio u poslovni poduhvat, te napravio i plasirao prvi proizvod na tržište 2018. godine, a uspješno posluje do danas sa povećanim kapacitetima.

„Napustio sam stalni posao i u maju 2018. godine pokrenuo proizvodnju piva. Prvobitni kapaciteti su bili 1500 litara mjesečno da bi godinu dana nakon toga četiri puta povećali kapacitet i sada funkcionišemo sa 4000 do 5000 litara mjesečno. Naše tržište je Brčko, Tuzla, Bijeljina i Orašje, a imamo u planu proširenje prodaje i na Sarajevo, Banja Luku i zimski centar Jahorina“, rekao je Kosta Stevanović.

On navodi da je filozofija zanatskog pivarstva kvalitet ispred kvantiteta te da za proizvodnju koristi samo najkvalitetnije sirovine.

„Da bi se vodila zanatska pivara na ovim prostorima morate da imate jako veliku ljubav i entuzijazam ispred svega. Kvalitet je beskompromisan. Iza proizvoda stojimo svojim imenom i prezimenom, a pored ljudskog faktora koji je jako bitan, važna je i oprema. Koristimo opremu renomiranih proizvođača što nas izdvaja u pogledu efikasnosti, konkurentnosti na tržištu i kvaliteta samog piva“, dodao je Kosta.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izrazio je zadovoljstvo što kvalitetne poslovne ideje uz dovoljno znanja i želje mogu donijeti poslovne rezultate.

„Povod ove posjete jeste bio da se upoznam sa uslovima rada zanatskih pivara i uopšte malih preduzetnika kako bismo kroz intervencije u zakonu mogli prilagoditi uslove poslovanja njihovoj veličini jer, sasvim sigurno, ne mogu odgovoriti svim zahtjevima koji se ispostavljaju industrijskim pivarama i nekim velikim proizvođačima. Svakako je neophodno da intervenišemo na zakone i da im omogućimo uspješan razvoj, ali i unaprijedimo postojeći program samozapošljavanja“, istakao je gradonačelnik.

Zanatska pivara, porodični biznis smješten u Brčkom, kupcima trenutno nudi svijetlo pivo gornjeg vrenja i pšenično pivo, a kako ističu ove zime će ponudu da prošire i tamnim pivom.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.