NA SUSRETIMA U BRČKOM VEČERAS NA SCENI “LEPA BRENA PROJECT”

Treće večeri Tridesetsedmih pozorišnih/kazališnih susreta u Brčkom (21.11.2020.), na sceni Doma kulture će u 19:30 časova, biti izvedena predstava “Lepa Brena project”, autora i reditelja Vladimira Aleksića i Olge Dimitrijević, a u koporodukciji Flying Ginger-a i Bitef teatra Beograd

Autorski tim predstave je istakao da komad nije biografska priča, niti se oni bave Lepom Brenom kao ličnošću, već pokušavaju da je sagledaju kao fenomen koji traje već 40 godina i koji je svjedočio različitim društveno-političkim situacijama u Jugoslaviji, do dan-danas.

“Pored toga što oboje volimo Lepu Brenu kao pjevačicu, pogled na njen fenomen promatramo kroz aspekte biznisa, postsocijalističke transformacije, idologije jugoslovenstva, seksualnosti, osvajanje slobode, slobodnog izražavanja tijela na sceni, zatim fenomena zgrada, jer su i one dobijale imena po Lepoj Breni, a onda i aspekt življenja i posljedica rata i tranzicije na realne živote ljudi koji žive u tim zgradama”, objasnila je Dimitrijevićeva.

Aleksić kaže da je njihova zajednička ideja bila da se bave komunističkom prošlošću, Jugoslavijom, preko projekta „Drugovi ja se sada ne stidim svoje komunističke prošlosti“ i predstave „Crvena ljubav“…

“Okupili smo se oko teme bivšeg nasljeđa, a karijera Lepe Brene kao da prati sve socijalističke promjene i tranzicije koje su se dešavale sa bivšom zamljom, ali i sadašnjom“, kazao je Vladimir.

Dramaturg Dimitrije Kokanov objasnio je da je predstava nastala iz monologa dramskih pisaca Olge Dimitrijević, Vedrane Klepice, Slobodana Obradovića, Maje Pelević i Tanje Šljivar, a koje glumice izvode na sceni.

“Lepa Brena je najveća zvezda Jugoslavije, simbol njenog šoubiznisa i prosperiteta. U figuru Lepe Brene upisane su teme šou biznisa, odnosno tržišno-kapitalističkog funkcionisanja u socijalističkoj ekonomiji osamdesetih; potom rata, tranzicije na kapitalizam i gomilanje bogatstva, i na koncu nostalgije za starom zemljom. Istovremeno, figura Brene neminovno spaja drutveno-politički kontekst sa ličnim istorijama, afektima, i življenim iskustvom”, objašnjava dramaturg.

Lepa Brena je, po njemu, “simbol stare zemlje, i odrastanja, i otkrivanja seksualnosti.”

“Zato i ovaj projekat nije zamišljen kao biografska predstava, već sasvim drugačije: kroz najveći šoubiznis simbol Jugoslavije, želimo da suštinski pričamo o kompleksnosti i unutrašnjim kontradikcijama posljednje skoro četiri dekade ovih prostora”, kaže dramaturg Kokanov.

 

/TANJUG/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.