DEJTON – REFERENCA KOJOM ĆE SE MJERITI RAZVOJ SITUACIJE

Istoričar iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Predrag Lozo izjavio je za Srnu da će Dejtonski sporazum biti referenca sa kojom će se mjeriti sva prije njega ponuđena rješenja, kao i budući razvoj situacije vezan za Republiku Srpsku, BiH, ali i balkansko čvorište uopšte.
Povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Lozo je istakao da je sporazum ozvaničio stvaranje BiH na principima specifičnog međunarodnog ugovora, kojim je nametnut i njen Ustav.

Prema njegovim riječima, slika Dejtonskog mirovnog sporazuma u istoriji Republike Srpske, u zavisnosti od vremena i ugla posmatranja i tumačenja, imala je različite odsjaje, koji još nisu definitivni i konačni.

“Ipak je 25 godina, proteklih od prihvatanja sporazuma, ostavilo dovoljno prostora za razumijevanje njegove osnovne uloge kako u uspostavljanju nesavršenog mira tako i u priznanju Republike Srpske, ali i postdejtonskom funkcionisanju BiH”, rekao je Lozo.

Prema njegovim riječima, ono u šta se ne smije upasti, jeste zamka da se Dejton posmatra van konteksta i vremena u kojem je nastao.

“Samo mali pogled u faktografiju razvoja mirovnih pregovora, od početka krize pa do kraja rata, otvara jednu posebnu dimenziju težine stanja u kojem je stvorena, odbranjena i na kraju, kao entitet, međunarodno priznata Republika Srpska”, naglasio je Lozo.

Lozo je dodao da samo pamćenje egzodusa sarajevskih Srba nakon Dejtona upozorava da u istoriji nema jednostavnih crno-bijelih slika, nego da svi događaji zaslužuju kritičku analizu njihovih pozitivnih i negativnih karakteristika, te posljedica.

“Prazan prostor ostavljen je djelimičnim rješenjima Dejtonskog sporazuma, Zapad je pokušao iskoristiti za pretvaranje ovih prostora u svojevrsnu novu koloniju na tlu Balkana u kojoj bi kolonijalni predstavnici donosili odluke uglavnom u korist centralizovanja BiH, time i u korist samo jedne strane učesnice u ratu, a sve to bez prava na prigovor i preispitivanje”, smatra Lozo.

On je dodao da se čini da je odmakom vremena sve vidljivija potpuna apsurdnost takvih nastojanja na koje će Republika Srpska najbolje odogovoriti težnjom ka sopstvenoj unutrašnjoj stabilnosti i napretku.

“Naravno njena osnovna misija, zaštita biološkog opstanka, kulture i identiteta našeg naroda zapadno od Drine nijednog momenta ne treba da nam bude van fokusa. Dvadeset pet godina Dejtonskog mirovnog sporazuma jedna je od prilika za podsjećanja na to”, rekao je Predrag Lozo.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, poznatiji kao Dejtonski mirovni sporazum, mirovni je dogovor kojim je 1995. godine prekinut građanski rat u BiH.

Dan uspostavljanja Dejtonskog sporazuma, 21. novembar, republički je praznik i neradni dan u Republici Srpskoj.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.