У БРЧКОМ У ТОКУ РЕАЛИЗАЦИЈА НИЗА ПРОЈЕКАТА НА СТАМБЕНОМ ЗБРИЊАВАЊУ РОМА

Поводом Свјетског данa Рома данас је у Градској вијећници одржан састанак на којем су присуствовали представници извршне и законодавне власти Брчко дистрикта БиХ те Омладинског центра „Вермонт“.

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић и предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић овом приликом су свим Ромима честитали њихов дан, а на састанку је било ријечи о положају Рома у овој локалној заједници и њиховом стамбеном збрињавању те многобројним активностима Владе и Скупштине које су реализоване са овим циљем.

Љубица Илић, шеф Одјељења за расељена лица, избјеглице и стамбена питања, истакла је да је тренутно у току реализација пројекта који је започет прошле године, а који се односи се на стамбено збрињавање десет ромских породица при чему је седам стамбених јединица у изградњи, а три стамбене јединице су у реконструкцији.

„Пројекат се реализује удруженим средствима Брчко дистрикта БиХ и Министарства за људска права и избјеглице БиХ у износу од 75.000 КМ. Планирано је да се пројекат заврши до јуна, а ове године започињемо нови који укључује реконструкцију или санацију око шест стамбених јединица и изградњу једне стамбене јединице. У наредним годинама у складу са расположивим средствима реализоваћемо одабране, а нереализоване кориснике из претходних година“, рекла је Илић.

Она је навела да осим поменутих пројеката са ресорним државним министарством у Одјељењу постоји и други јавни позиви за додјелу донација за реконструкцију, санацију или изградњу индивидуалних стамбених објеката на које сви Роми имају право да се пријаве и уколико испуњавају критеријуме буду изабрани за кориснике донације те да се ускоро очекује и реализација пројекта CEB II.

„Пројекат CEB II је из 2012. године и до сада није реализован усљед низа техничких потешкоћа. Намијењен је за затварање колективних центара и алтернативних насеља којих у Брчком тренутно има шест. Њиме се рјешава проблематика расељених лица обезбјеђењем стамбених јединица. Ми имамо одлуку Владе да се овај пројекат, у вриједности од 1.407.000 евра кредитних средстава, реализује на Прутачама, чиме ће бити стамбено ријешен велики број ромских породица“, појаснила је Илић.

Она је навела да је важно напоменути и пројекат изградње зграде за Роме са 18 стамбених једница који је реализован је 2017. године, а функционише по систему социјалног становања.

Мејра Шечић, посланик у Скупштини Брчко дистрикта Бих из реда националних мањина, честитала је Дан Рома свим својим сународницима и истакла да су образовање Рома и њихово стамбено збрињавање најважнији циљеви.

„Залагаћемо се да сви Роми добију свој стан или кућу и да радимо на запошљавању како би они били равноправни чланови друштва. Надам се да ћу својим личним дјеловањем помоћи“, додала је Мејра Шечић.

Дамир Раденковић, директор Омладинског центра „Вермонт“, захвалио Влади и Скупштини Брчко дистрикта БиХ који су, како је истакао, уложили велике напоре да се покрене пројекат CEB II.

„Шездесет станова треба да се гради за социјалне случајеве и да затворимо колективни смјештај на Прутачама. Осим стамбеног збрињавања акценат рада нашег Омладинског центра ће бити на образовању Рома, здравственом збрињавању, али и на запошљавању“, додао је Раденковић.

 

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.