“OTVORENI BALKAN” NOVI NAZIV ZA INICIJATIVU “MINI-ŠENGEN“

“Otvoreni Balkan” novi je naziv za inicijativu “mini- Šengen”, objavljeno je danas u Skoplju na Ekonomskom forumu o regionalnoj saradnji, na kojem su učestvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i Albanije Edi Rama.

Rama je rekao u obraćanju na forumu da je inicijativa “mini-Šengen” potrebna regionu ukoliko želi da se privredno razvija i ide naprijed.

“Neki ljudi su kažnjeni da žive u prošlosti, mi želimo da se okrenemo ka budućnosti putem ove zajedničke inicijative koja ima za cilj da u regionu, kao što je u EU, zažive četiri slobode – sloboda kretanja ljudi, kapitala, dobara i usluga”, rekao je Rama.

On je naglasio da ova inicijativa nije ekskluzivna inicijativa Albanije, Srbije i Severne Makedonije, već da je na dobrobit svih u regionu i da svako ko želi da se priključi treba to da učini, prenijeli su beogradski mediji.

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poručio je da danas počinje nova era saradnje i da će biti dato novo ime inicijativi “mini-Šengen” što će biti dodatni impuls privrednoj saradnji, ali i relaksaciji političkih odnosa u regionu.

“Ovo će biti prepoznata inicijativa koja će biti široko prihvaćena i u Briselu i u Vašingtonu. To može da napravi ozibljan doprinos u političkoj relaksaciji u regionu”, istakao je Zaev.

On je istakao da je važno da se uspostavi 24-časovni rad graničniih službi i prošire zeleni koridori od Zapadnog Balkana ka EU.

“Naš cilj je da imamo neprekidno kretanje između graničnih prelaza tri zemlje, a nadamo se i šire”, naglasio je Zaev.

Tokom održavanja foruma Vučić, Rama i Zaev potpisali su tri dokumenta koji će olakšati trgovinu u regionu, omogućiti jedinstveno tržište rada i međusobnu pomoć u vanrednim sitaucijama.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.