U PROSTORIJAMA POLICIJE BRČKO DISTRIKTA ODRŽANA OBUKA NA TEMU ZAKONA O MIRNOM OKUPLJANJU

Policija Brčko distrikta BiH i predstavnici OSCE-a danas su u prostorijama  Policije održali obuku na temu „Zakon o mirnom okupljanju” namijenjenu rukovodnim zaposlenicima organizacionih jedinica Policije.

 Riječ je o zakonu koji je usklađen sa međunarodnim standardima u oblasti ovog osnovnog ljudskog prava, odnosno prava na mirno okupljanje, koji je stupio na snagu u avgustu 2020. godine. S obzirom da se ovim zakonom omogućava, podržava i štiti sloboda mirnog okupljanja, te da isti sadrži nova zakonska rješenja koja Policiji propisuju drugačije obaveze, za uspješnu primjenu zakona između ostalog bilo je neophodno izvršiti i obuku   zaposlenika naše institucije.

 

Navedenu obuku proveli su predstavnici OSCE-a gospodin Igor Ličina i gospođica Nina Šeremet, šef Kabineta Policije Brčko distrikta BiH, Mile Jurošević i stručni savjetnik za pravne poslove, Majda Mustedanović, a tokom obuke diskutovano je o nejasnoćama i eventualnim problemima prilikom provođenja Zakona o mirnom okupljanju.

U narednom periodu u zavisnosti od epidemiološke situacije, planira se i prezentacija pomenutog zakona široj javnosti, a posebno predstavnicima medija i nevladinog sektora.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.