ISPISIVANJE UVREDLJIVIH GRAFITA KAŽNJIVO

Policija Brčko distrikta danas je učestvovala u akciji krečenja uvredljivih grafita u Brčkom, koju je ispred mreže “Promoviši pozitivno” realizovao Resursni centar.
Grafiti su prekrečeni na zgradama pet srednjih škola, na Prvoj osnovoj školi i na zgradi Centra za mentalno zdravlje u Brčkom.

Iz Policije su istakli da je ispisivanje grafita kažnjivo u slučajevima kada po svom značenju i sadržaju izazivaju rasne, nacionalne i vjerske netrpeljivosti prema drugim društvenim grupama, odnosno kada se njima oštećuje imovina.

Portparol Policije Brčko distrikta DŽevida Hukičević napomenula je da od 2014. godine kontinuirano sarađuju sa nevladinim organizacijama u aktivnostima uklanjanja uvredljivih grafita sa javnih površina radi promovisanja pozitivnih društvenih vrijednosti u zajednici, te da će tako biti i u narednom periodu.

Ana Stoiljković, koja je član Resursnog centra, izjavila je novinarima da su ovom akcijom htjeli da pošalju poruke mira i tolerancije, kao i da žele da zaustave svaki govor mržnje jer grafiti često to jesu i predstavljaju nasilje.

Šef Pododjeljenja za srednje obrazovanje u Vladi Brčko distrikta Slavoljub Bašić rekao je da su srednje škole uvijek pružile podršku pozitivnim aktivnostima nevladinog sektora koje se prepoznaju u svakoj zajednici.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.