NOVAKU ĐOKOVIĆU PONOVO PONIŠTENA VIZA

Australijska vlada po drugi put je poništila vizu Novaku Đokoviću, uz obrazloženje da prvi teniser svijeta nije vakcinisan protiv COVID-19 i da kao takav predstavlja prijetnju zajednici, prenosi Reuters.

Ministar za imigracuju Alex Hawke iskoristio je diskreciono pravo da ponovo poništi vizu srbijanskom teniseru, nakon što ga je sud u Melbourneu u ponedjeljak pustio iz imigracionog pritvora, u kojem je bio smješten nekoliko dana pošto mu je australska granična policija odbila omogućiti ulazak u zemlju.

“Danas sam iskoristio svoje ovlasti iz Zakona o migraciji da poništim vizu Novaku Đokoviću na zdravstvenim i drugim osnovama, u javnom interesu. Pri donošenju odluke, pažljivo sam razmotrio informacije Ministarstva unutrašnjih poslova, granične policije i gospodina Đokovića. Vlada je snažno posvećena čuvanju australijskih granica, naročito po pitanju pandemije COVID-19”, naveo je Hawke u izjavi.

Hawkeovu odluku podržao je i premijer Scott Morrison, koji je naveo da je to učinjeno zbog žrtava koje su Austraci podnijeli tokom pandemije.

Morrison je istakao da je pandemija bila nevjerovatno teška za svakog Australca, ali da su se držali zajedno i spasili živote i sredstva za život.

Dodao je da Australijanci s pravom očekuju da će rezultat njihovih žrtvovanja biti poštovan.

BBC piše da odbijanje vize prema postojećim zakonima u Australiji znači da Đoković u Australiju neće moći ući tri godine, osim ako njegov dolazak ne bude od “interesa za zemlju”.

Nakon što ga je sud u Melbourneu u ponedjeljak pustio iz migracionog centra, Đoković je trenirao i pripremao se za nastup na Australian Openu.

Mediji su ranije najavljivali mogućnost da Hawke ponovo uskrati vizu Novaku Đokoviću.

Kako stvari stoje, Đoković će biti deportovan iz Australije, iako njegovi advokati ponovo imaju pravo na žalbu.

Očekuje se da će se odmah žaliti Saveznom sudu, kao što su učinili i u slučaju prvog poništenja vize.

Teniska zvijezda, skeptik u pogledu vakcina, izazvao je bijes u Australiji kada je prošle sedmice objavio da ide u Melbourne na Australian Open uz medicinsko izuzeće od zahtjeva za posjetitelje koje treba vakcinisati protiv COVID-19.

Njegovo izuzeće od obaveze vakcinacije protiv COVID-a 19 odobrili su vlada savezne države Viktorije i Tennis Australia, koji organizuje turnir u Melbourneu. To mu je omogućilo da dobije vizu za Australiju, no, australijska granična policija mu je po dolasku u Melbourne odbacila izuzeće i poništila vizu.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.