“DUBRAVAČKOM PIROMANU” ODREĐEN PRITVOR

Osnovni sud u Brčkom odredio je, na prijedlog Tužilaštva distrikta, pritvor Miroslavu Tomiću (31) osumnjičenom da je u naselju Dubrave izvršio provalu u jednu porodičnu kuću, a zatim je zapalio.

Jednomjesečni pritvor Tomiću, koji je prethodno osuđivan za slična krivična djela, ali i za ubistvo sugrađanke, određen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo.

Tužilaštvo Distrikta otvorilo je istragu protiv Tomića zbog sumnje da je prije sedam dana u mjestu Dubrave, jugozapadno od Brčkog, prethodno razbivši prozor na kući svog sumještanina ušao unutra i podmetnuo požar. On je u dnevnom boravku upotrebom hepo kocki izvršio paljevinu kreveta koji je planuo posljedično čemu se požar proširio i na ostale prostorije unutar kuće koje su izgorjele – navodi se u naredbi za provođenje istage. Sumnja se, takođe, da je prilikom izlaska iz kuće oduzeo dijelove sanitarne i druge opreme pribavivši protivpravnu imovinsku korist u vrijednosti oduzetih predmeta.

Policija Brčko distrikta BiH lišila ga je slobode 10. januara, te ga sutradan dovela u prostorije Tužilaštva i predala tužiocu na daljnje procesuiranje. Nakon što je Tomić ispitan u svojstvu osumnjičenog Tužilaštvo je, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, predložilo sudu da mu odredi pritvor.

Prihvativiši tužilački prijedlog, sud je donio rješenje o pritvaranju osumnjičenog na period od jednog mjeseca. Iako se osumnjičeni može žaliti Apelacionom sudu Distrikta, žalba na rješenja o pritvoru ne zadržava njegovo izvršenje. Tužilaštvo i Policija s druge strane intenzivno nastavljaju prikupljanje dokaza za krivična djela paljevine.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.