Kako odabrati robotski usisavač

Vakuum-roboti su veoma korisna pomoć u kućanstvu. Što je model napredniji, robotski usisavač može više toga uraditi umjesto vas. Vaš novi, pljosnati „sustanar“, radiće predano ono što mu zadate, kako bi vas, po povratku s posla, sačekao savršeno čist pod.

Želite da kupite robotski usisavač, ali ne znate šta da očekujete od njega i na šta trebate paziti pri kupovini? Ukoliko pročitate sljedeći tekst, bićete pripremljeni za kupovinu i sigurni da ste odabrali robota koji će ispuniti vaše zahtjeve.

Kvalitet i tehnički podaci vakuumskih robota su veoma različiti. Koji robot-usisavač vama odgovara, ovisi o vašim željama i potrebama.

Prije nego krenete u kupovinu vakuum-robota, postavite sebi sljedeća pitanja:

Šta očekujete od robota?

Ako ćete robotski usisavač koristiti povremeno, kao dodatak klasičnom usisavaču, vjerovatno će vam biti dovoljan osnovni model. Međutim, ukoliko planirate koristiti robota na dnevnoj bazi, trebat će vam napredniji model. Imajte na umu, da je, bez obzira na cenu, robotski usisavač prvenstveno pomoć i neće moći obaviti sav posao čišćenja. I dalje ćete morati sami usisati stepenice.

Kakav pod imate?

Svi robotski usisavači odlično funkcioniraju na tvrdim i glatkim podovima, dok bi tepisi sa dužom dlakom mogli biti istinski izazov. Dakle, ako imate tvrđi pod, odgovaraće vam bilo koji robot. Za tepihe će vam, pak, trebati poseban robot.

Da li ste alergični na bilo šta?

Ukoliko patite od alergija, nabavite vakuum-robot sa posebnim izduvnim filterom, koji će zadržati sve čestice prašine i alergene, da se preko izduvnog zraka ne vraćaju u prostoriju.

Imate li kućne ljubimce?

Dlaka kućnih ljubimaca mogla bi predstavljati problem za usisavajućeg robota. Ukoliko imate krznene ukućane, odaberite vakuum-robota sa rotirajućim četkama, koje će uspešno sakupiti dlake sa vašeg poda.

Želite li kontrolu putem aplikacije?

Pametni robotski usisavač ima WiFi vezu. Njime upravljate preko aplikacije na svom mobitelu. Zgodno ukoliko ste često odsutni od kuće. Neki roboti su opremljeni kamerama koje možete pratiti, također putem aplikacije. Imajte na umu da ovakvi vakuum-roboti imaju cijenu naprema njihovim mogućnostima.

Želite li da vaš robot kreira navigacijsku rutu?

Metoda navigacije podrazumijeva da robot mapira prostor i bira svoju rutu. Osnovni modeli nemaju ovu funkciju, pa voze kroz prostor nasumičnim putem. Napredni modeli kreiraju 3D mapu sobe ili skeniraju laserima, tako je i manja vjerovatnoća da će robot nešto propustiti.

Koliki je prostor za usisavanje?

Ovdje se robotski usisavači veoma razlikuju, i morate paziti pri odabiru. Ako želite da vaš robot usisava ceo stan odjednom, pobrinite se da odaberete onaj sa trajanjem baterije dužim od 90 minuta.

Želite li puniti robota putem stanice za punjenje, ili putem kabela?

Početni modeli se zaustavljaju kada se baterija isprazni. Zatim morate vakuum-robota odnijeti do stanice za punjenje ili ga napuniti preko kabela. Naprednije verzije će se vratiti do stanice kada se baterija isprazni, napuniti se i nastaviti posao.

Vjerujemo da ćete u nekoj od internet-trgovina lako odabrati robotski usisavač za vaš dom i jednostavno ga, u dva klika, poručiti na kućnu adresu. Ubrzo ćete, sigurni smo, uvidjeti i sve njegove mnogostruke prednosti.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.