GRČKA: BEZ RESTRIKCIJA TOKOM TURISTIČKE SEZONE

Grčka je danas saopštila da će ograničenja pandemije, poput nošenja maski u zatvorenom prostoru i sertifikat o kovidu 19, biti ukinuta tokom ljeta, a vlasti će razmotriti njihovo ponovno uvođenje u septembru.

Infekcije virusom korona u Grčkoj su se smanjile posljednjih nedelja, a vlasti su juče zabilježile 15.000 zaraženih i 64 smrtna ishoda. Od 11 miliona stanovnika, oko 72 odsto je potpuno vakcinisano.

LJetna turistička sezona, koja je od vitalnog značaja za Grčku, obično počinje nakon pravoslavnog Uskrsa, koji ove godine pada 24. aprila. Grčka ove godine očekuje veliki broj posjetilaca, a zvaničnici predviđaju da će prihodi dostići 80 odsto nivoa iz 2019. godine, što je rekordna godina prije nego što je pandemija praktično zaustavila putovanja.

Ministar zdravlja Tanos Plevris rekao je da je odluka o ublažavanju ograničenja “zasnovana na epidemiološkim podacima i sugestijama stručnjaka”.

Od 1. maja do 31. avgusta, više neće postojati obaveza dokazivanja statusa vakcinacije protiv virusa korona ili potvrde o bolesti za ulazak u zatvorene ili otvorene prostore kao što su restorani, a vlasti takođe razmatraju ukidanje zahtjeva za prezentovanje digitalnog kovid sertifikata EU za ulazak u zemlju.

Osim toga, nošenje maski u zatvorenom prostoru više neće biti obavezno od 1. juna, a učenici će se vratiti na nastavu nakon uskršnjeg raspusta bez potrebe za redovnim samotestiranjem.

Plevris je rekao da će sve mjere biti ponovo procijenjene u septembru.

Grčka, jedna od najpopularnijih ljetnjih turističkih destinacija u južnoj Evropi, privukla je više od 33 miliona posjetilaca 2019. godine, većinom iz Britanije i NJemačke. Turistička industrija čini oko petinu privrede i zapošljava svakog petog stanovnika Grčke.

/SRNA-Rojters/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.