VIŠE OD 200.000 NIJEMACA PROTIV SLANJA TEŠKOG NAORUŽANJA UKRAJINI

Broj Nijemaca koji se protive slanju teškog naoružanja Kijevu nastavlja da rapidno raste, a peticiju koja poziva njemačkog kancelara Olafa Šolca da ne šalje takvo oružje do sada je potpisalo 203.913 ljudi, objavljeno je na internet stranici “Čejndž” /change.org/.

Tridesetak ličnosti iz oblasti kulture i umjetnosti, uključujući njemačke novinare, muzičare, umjetnike kao što je jedan od važnijih predstavnika njemačke poslijeratne književnosti Martin Valser, poslalo je u petak, 29. aprila, otvoreno pismo Šolcu u kojem se kancelar poziva da ne snabdijeva Kijev teškim naoružanjem.

Cijeli tekst pisma objavljen je na internet stranici njemačkog magazina “Ema”, a autori upozoravaju da bi slanje teškog naoružanja Kijevu moglo da vodi ka trećem svjetskom ratu.

Autori su izrazili podršku Šolcovim naporima da spriječi ishod u kojem bi događaji u Ukrajini prerasli u novi globalni sukob, prenio je TASS.

U tekstu pisma naglašeno je da bi isporuka većih količina teškog naoružanja Kijevu učinila Berlin stranom u sukobima, što bi izazvalo rizik od globalnog rata.

Većina poslanika Bundestaga glasala je 28. aprila za dokument u kojem se poziva na proširenje vojne pomoći Kijevu i osudu vojne akcije u Ukrajini.

Šolc je do sada bio rezervisan kada je riječ o pitanju isporuke teškog naoružanja Kijevu i pod velikim je pritiskom zbog nedostatka volje da direktno isporuči takvo oružje Ukrajini.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.