DODIK: POMOĆ OD 100 KM BORCIMA, MLADIM I PENZIONERIMA

U Republici Srpskoj će do kraja trećeg kvatala ove godine jednokratnu pomoć od 100 KM dobiti borci, mladi od 18 do 30 godina i penzioneri, najavio je lider SNSD-a Milorad Dodik
Dodik je rekao da će u budžetu Republike Srpske za ove namjene morati biti obezbijeđeno oko 50 miliona KM.

“Neophodno prihvatiti inicijativu za jednokratnu podršku”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare nakon nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a u proširenom sastavu.

Dodik je rekao da je Predsjedništvo SNSD podržalo mjere Vlade Srpske koje je donijela kao odgovor na krizu, te da traže od Vlade da do naredne sjetve obezbijedi dovoljne količine robe i materijala neophodnih za stabilno snabdijevanje stanovništva.

“Zadovoljni smo što je Vlada Srpske sa socijalnim partnerima donijela mjere i obezbijedila povećanje plata i penzija za 10 odsto, što na godišnjem nivou znači dodatnih 84 miliona KM za povećanje penzija, 58 miliona KM za povećanje plata, 14 miliona KM za povećanje davanja za borce i više od tri miliona KM za socijalnu zaštitu. To ukupno iznosi 159 miliona KM, što će biti obuhvaćeno rebalansom budžeta”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je politička i ekonomska situacija u Republici Srpska stabilna, bez vidljivih mogućnosti da bude ugrožena.

On je rekao da je politička situacija na nivou BiH složena, sa otvorenim pitanjima koji se i dalje otvaraju raznim činjenjem ili nečinjenjem raznih faktora na nivou BiH.

On je naveo da je ekonomska situacija u Srpskoj stabilna, ali bi mogla biti ugrožena problemima koji su vezani za inflaciju koja je aktuelna na globalnom planu.

“Ukupan dug Srpske je smanjen i iznosi 40 odsto domaćeg proizvoda. To je ukupan dug svih javnih preduzeća, lokalnih zajednica… Javni dug je 39,7 odsto. Obje stope su najmanje u regionu, što ukazuje na stabilnost”, rekao je Dodik.

On je rekao da Srpska nije prezaduženo društvo i da se kreće u okvirima ispod stopa zaduženosti koje je EU utvrdila kao mjeru za svoju fiskalnu konsolidaciju, a to je ispod 60 odsto.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.