Skupština Distrikta o poplavama

Poslanici u brčanskom parlamentu razmatraju informaciju o stanju u poplavljenim područjima distrikta Brčko, s prijedlogom mjera za saniranje posljedica, koje im je predočila Vlada distrikta.
Obrazlažaći informaciju, gradonačelnik Brčkog Anto Domić upoznao je poslanike sa hronologijom događaja u vezi sa poplavama koje su u posljedih mjesec dana u tri navrata pogodile distrikt, kao i sa mjerama koje su Vlada i javne institucije preduzimale u pogledu spasavanja ljudi i materijalnih dobara.

“Biće neophodno napraviti rebalans budžeta kako bismo pravovremeno započeli saniranje štete”, rekao je Domić.

Šef Kluba poslanika SDA Admir Mujkanović i još neki učesnici u raspravi istakli su da je najvažnije da u ovoj katastrofi na području distrikta nije bilo žrtava.

Poslanik SDP-a Mustafa Sinangić predložio je da u narednoj godini dana na dnevnom redu sjednica Skupštine obavezno bude i jedna tačka u vezi sa saniranjem štete od poplava.

Uz kritiku upućenu Vladi da u ovim teškim okolnostima, kako je rekao, ne funkcioniše kao tim, poslanik PDP-a Siniša Golić najavio je da će zatražiti formiranje posebne skupštinske istražne komisije koja će se baviti utroškom sredstava u periodu od prvih šteta prouzrokovanih poplavama.

On je predložio, u čemu ga je podržalo još nekoliko učesnika u raspravi, da sva nepotrošena sredstva iz kapitalnog budžeta za 2012, 2013. i ovu godinu budu preusmjerena za sanaciju poplavljenih područja i stambeno zbrinjavanje stradalih.

Poslanik HSS-a Ivan Krndelj je sugerisao da se formira što više komisija za procjenu šteta, te predložio da se svim zaposlenim u javnoj upravi i institucijama koje se finasiraju iz budžeta distrikta ubuduće iz bruto plate izdvaja deset odsto za pomoć u saniranju posljedica ove elementarne nepogode.

Rasprava o informaciji o stanju u poplavljenim područjima distrikta Brčko, sa prijedlogom mjera za saniranje posljedica, nastavljena je poslije podnevne pauze.

Izvor: RTV HIT

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.