BLAŽIĆ: OVE GODINE POVEĆATI UČEŠĆE E-AUKCIJA NA 80 POSTO

Vlada Brčko distrikta tokom trećeg kvartala 2019. godine u postupcima javnih nabavki, potpisala je ugovore vrijedne 16,8 miliona KM, što je za 4,5 miliona više nego u istom periodu prethodne godine, rečeno je da nastavku 76. redovne sjednice lokalne vlade.
Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove naveo je podatak da je 95 odsto javnih nabavki realizovano putem otvorenih postupaka, a da se ugovori najviše odnose na kapitalne projekte odjeljenja za javne i komunalne poslove.

On je rekao da je Odjeljenje za obrazovanje na takav način dogovorilo poslove prevoza učenika u naredne tri godine.
Prema Blažićevim riječima, od 38 žalbi,što je nešto više nego prethodnih godina, 23 žalbe se odnose na postupke Odjeljenja za javnu bezbjednost, Kancelarije za upravljanje javnom imovinom, kao i tehničkog prijema obilaznice i taj postupak se privodi kraju.
Govoreći o postupku elektronske aukcije, Blažić je rekao da je taj oblik javnih nabavki uveden 2018. godine i da je već te godine trećina postupaka javnih nabavki bilo sprovedeno na taj način.
“U prošloj godini bili smo dužni da provedemo 50 odsto nabavki putem e-aukcije, a u pripremi je izmjena Pravilnika da se putem e-aukcije u 2020. godini provede 80 odsto postupaka javnih nabavki”, rekao je Blažić.
On smatra da je alat elektronske aukcije dobra stvar, ali da kao i svako rješenje ima određene nedostatke, koji bi trebalo da budu otklonjeni izmjenama i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH.

rtvHIT/d.đ.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.