BRČKO:OBILJEŽENA GODIŠNJICA STRADANJA CIVILA NA SAVSKOM MOSTU 1992. GODINE

Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka i Hrvata, Udruga zatočenih logoraša Brčko-Distrikta, te Udruženje za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja „SUZE“ okupljanjem i šetnjom mostom na Savi, podsjetili su na miniranje i rušenje brčanskih mostova, 30 aprila 1992. kada je život izgubio veliki broj civila.  Zbog virusa korona ovogodišnja komemoracija održana je na drugačiji način i uz  pridržavanje mjera i preporuka Kriznog štaba.

Poruke koje su danas poslali organizatori sa ovog skupa iste su kao i ranijih godina.

„Tužilaštvo se mora probuditi i kvalitetnije raditi svoj posao jer je nedopustivo da ni 28 godina nakon zločina na mostu niko nije odgovarao“, poručio je sa današnje komemoracije predsjednik Udruge obitelji nestalih nasilno odvedenih i ubijenih Hrvata.

“Ovo je stvar politike. Ja više u pravosuđe Brčko distrikta nemam povjerenja”, kazao je predsjednik Udruženja porodica nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Bošnjaka Ramiz Ahmetović.

Cvijeće i vijence danas su položili i predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Predsjednik brčanskog Parlamenta Esed Kadrić ovom prilikom je kazao da institucije nisu položile ispit, budući da ni nakon 28 godina niko nije odgovarao za ovaj zločin.

“Svako prikrivanje pretpostavka je da se slične stvari ponovo mogu desiti što sasvim sigurno niko od nas ne želi”, poručio je Kadrić.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.