PRODUŽEN PRITVOR GRUPI UHAPŠENOJ U AKCIJI “KLANAC”

Osnovni sud u Brčkom produžio  je, na prijedlog Tužilaštva pritvor šestorici osumnjičenih za organizirani kriminal u vezi s prometom opojnih droga uhapšenim u operativnoj akciji Klanac.

Kako je saopšteno iz Tužilaštva, organizatoru T.H. i pripadnicima grupe za organizirani kriminal R.A., T.A., M.E., M.S. i A.E pritvor je produžen zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, uništiti dokaze ili uticajem na svjedoke i saučesnike ometati krivični postupak.

Prije mjesec sprovedena je operativna akcija kodnog naziva Klanac, kada je slobode lišen veći broj lica i izvršen pretres na 22 lokacije. Zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, Tužilaštvo je tada predložilo Osnovnom sudu Distrikta da šestorici osumnjičenih odredi pritvor. Određivanje pritvora predloženo je i usljed bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove ili da će uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače ometati krivični postupak. Po tužilačkom prijedlogu Osnovni sud Distrikta  odredio je jednomjesečni pritvor T.H., R.A., T.A., M.E., M.S. i A.E.,  koji im je nakon isteka produžen za još dva mjeseca, počev od 26. maja.

Grupa s jasnom hijerarhijom i podjelom zadataka osumnjičena je da je na području distrikta Brčko i Gračanice prometovala preko 19 kilograma opojnih droga skrivajući je do daljnjeg preuzimanja u zemljištu obraslom rastinjem, pod kamenjem i u zakopanim buradima.  Sumnja se da je T.H.  kao lica zadužena za prevoz droge određivao B.A., A.E. i M.E.  koji je uz R.A., M.S., H.A. i T.K.  vršio i njeno dalje raspoređivanje, skrivanje i predaju radi prodaje. Svi oni osumnjičeni su za krivična djela organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.