NJEMAČKA: SVE VIŠE KRIVOTVORENIH POTVRDA O VAKCINACIJI

Njemačka kancelarija za borbu protiv kriminala upozorila je danas na pojavu sve većeg broja falsifikovanih potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona i na bezbjednosne nedostatke tih dokumenata.
Potpuno vakcinisane osobe već nekoliko sedmica olakšano ulaze u zemlju i odlaze frizeru ili u kafiće i restorane.

“U Njemačkoj su se pojavile falsifikovane potvrde o vakcinaciji, a samo u Bavarskoj je zabilježeno nekoliko desetina slučajeva”, saopšteno je iz ove kancelarije.

Strahuju da bi se broj takvih potvrda mogao povećati stupanjem na snagu olakšica za osobe koje su vakcinisane.

“Očekuje se da će na osnovu zakonskih olakšica za vakcinisane porasti potražnja za falsifikovanim potvrdama o vakcinaciji”, navodi se u saopštenju.

Državno tužilaštvo u Minhenu saopštilo je da se preko raznih internet platformi, poput Telegrama, mogu relativno lako nabaviti ove potvrde.

“Cijene potvrda o vakcinaciji protiv virusa korona kreću se od visokih dvoznamenkastih do niskih troznamenkastih iznosa u evrima”, navode iz tužilaštva.

Prema istraživanjima javnog servisa ARD, broj članova grupa na aplikaciji Telegram preko kojih se traže i nude falsifikovane potvrde višestruko se povećao posljednjih sedmica.

Portparol državnog tužilaštva pojašnjava da je falsifikovanje kompletnih knjižica o vakcinaciji ili potvrda relativno lako.

Posao falsifikatorima olakšavaju i oni koji fotografije potvrda o vakcinaciji šire preko društvenih mreža i time otkrivaju serijske brojeve vakcina koji se zatim koriste na falsifikovanim dokumentima.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.