HRVATSKA: OD DANAS DIGITALNE KOVID POTVRDE

Hrvatska danas počinje da izdaje digitalne kovid potvrde, a dogovor o njihovom priznavanju postignut je sa više od 10 država.

Hrvatska Vlada je juče donijela odluku o uspostavljanju nacionalnog sistema za izdavanje tih potvrda, a među državama koje ih priznaju je i Austrija, pa od danas građani koji iz Hrvatske putuju u tu zemlju ne moraju u karantin ako su testirani, vakcinisani ili su preboljeli kovid 19.

Osim što će olakšati kretanje građana, ova potvrda moći će da posluži i u druge svrhe u skladu sa odlukama Štaba.

Građani mogu da zatraže besplatnu potvrdu u samo nekoliko koraka na portalu “e-građani”. Potvrdu je moguće zatražiti i u poslovnicama Hrvatskog zavoda za zdravstvo, uz identifikacioni dokument.

Potvrdu mogu dobiti građani vakcinisani vakcinama koje je odobrila Agencija za lijekove i medicinske proizvode /Halmed/, zatim oni koji imaju negativan nalaz pi-si-ar /PCR/ testa ili brzog antigenskog testa, te oni koji su preboljeli kovid 11. dana od datuma prvog pozitivnog PCR testa.

EU digitalna kovid potvrda sadrži kod sa digitalnim potpisom radi zaštite od falsifikovanja. Pri provjeri potvrde taj kod se skenira i provjerava digitalni potpis, javili su hrvatski mediji.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.