ROMSKA ZAJEDNICA BRČKO: DISKRIMINACIJA ROMA NEDOPUSTIVA

Romska zajednica iz Brčkog krajnje je razočarana društvenom pojavom koja je jučer iznesena pred oči javnosti videom koji je osvanuo na portalu Otisak.ba., na kojemu se vidi da podjele u našem društvu još uvijek postoje, i da se naši najmlađi na jedan način segregiraju po nacionalnoj osnovi i to u ustanovi kojoj je diskriminacija i rasizam najmanje očekivana.

Vođeni ovim primjerom, zaista se ne usudimo ni pomisliti na koje načine se naša zajednica, naši Romi dIjele i u drugim institucijama i Javnim ustanovama, jer zasigurno ovo nije izolovan slučaj.

„Ovakve stvari se ne smiju dešavati, tražimo da se odgovorni  pronađu i najstrožije kazne. Rasizam i diskriminacija nemaju mjesto u našem društvu, romska zajednica želi da napreduje, i iz dana u dan pravimo pomake, ovakvi činovi nas za svaki naš korak naprijed, vraća stotinu unazad.“ – Kazala je Mejra Šečić, poslanica u Skupštini BD, te istakla da će i kroz svoju funkciju poslanice boriti se svim raspoloživim sredstvima da se odgovorna lica pronađu i kazne.

Romska zajednica Brčko poziva nadležne organe da ispitaju okolnosti pod kojima se ovaj gnusan čin i akt diskriminacije desio, a da odgovorne kazne na adekvatan način, jer postavite i sebi pitanje, danas su ovo bili Romi, a sutra bi to mogla biti bilo koja druga grupacija ugroženih i marginalizovanih građana našeg grada.

S poštovanjem,

Mejra Šečić

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.