DJEVOJKA DOŽIVJELA SRČANI UDAR POSLIJE ISPROBAVANJA TIKTOK TRENDA

Britni Portiljo (20) je isprobala trend sa društvene mreže TikTok, koji je umalo koštao života. U snimku koji je postao viralan na ovoj mreži, prikazano je kako ljudi uzimaju mjericu proteinskog praha bez prethodnog rastvaranja u vodi.

Umjesto toga, prah stave direktno u usta i tek onda popiju vodu.

Britni je djevojka koja redovno trenira i vodi računa o svom zdravlju i izgledu, a kada je vidjela ovaj trend pomislila je kako bi mogla da ga isproba.

- Uzela sam protein u prahu pred trening i pojela ga, a zatim sam popila vodu. Ubrzo sam počela da se nekontrolisano znojim, a grudi su me jako boljele. Zanemerila sam bol jer sam pretpostavljala da je riječ o napadu anksioznosti, pa sam nastavila sa vježbanjem – ispričala je ova devojka.

Poslije treninga, ona je otišla kući i tada je počeo pravi pakao.

- Otišla sam kući i počela sam da osjećam mučninu i jaku glavobolju. Istuširala sam se, ali i dalje sam se osećala poprilično loše – prisjeća se Britni.

Kako bolovi nisu prolazili, a stanje se nije poboljšavalo, ova mlada devojka skupila je posljednje atome snage da se odveze u najbližu bolnicu. U zdravstvenoj ustanovi, ljekari su joj uzeli uzorke krvi i uradili ultrazvuk srca.
Ubrzo joj je dijagnostikovan srčani udar koji podrazumijeva oštećenje i izumiranje ćelija srčanog mišića.

Stručnjaci su prokemntarisali ovaj trend i objasnili da ovaj način konzumiranja proteina nema nikakva pozitivna dejstva na ljudski organizam.

- Najveći problem je udisanje i skupljanje praha u grlu, što povećava rizik od gušenja. Ako unosite protein tako da ga prethodno ne rastvorite u vodi, povećavate šanse da vaše srce kuca jače, a vaše tijelo može da dehidrira – objasnio je Kris Eplton, personalni trener.

Srećom, Britni se oporavila i vratila se treninzima – mada sada izbjegava proteinske proizvode.

- Ne radite nešto samo zato što je popularno na nekoj društvenoj mreži, učite iz mog iskustva – savetuje Britni sada.

Mnogi su joj zahvalili na upozorenju, jer su kako kažu željeli da isprobaju ovaj trend.

- Britini, hvala ti, mene si odvratila od ovoga, a vjerujem da si i druge – glasio je jedan od komentara.

/Agencije/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.