ПОТВРЂЕНА ПРВОСТЕПЕНА ПРЕСУДА ГЕНЕРАЛУ МЛАДИЋУ; ОДБАЧЕНЕ СВЕ ЖАЛБЕ

Жалбено вијеће Механизма за кривичне судове у Хагу изрекло је данас некадашњем команданту Војске Републике Српске генералу Ратку Младићу другостепену пресуду којом га је осудило на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што је размотрена жалба на првостепену, којом га је 2017. године Хашки трибунал осудио на казну доживотног затвора за ратне злочине у БиХ од 1991. до 1995. године.

Младић је и у првобитној пресуди проглашен кривим по 10 од 11 тачака оптужнице.

И у првој и у другој пресуди Младић је ослобођен оптужнице за геноцид у шест општина БиХ.

Поводом Младићеве жалбе да је суд у првостепеној пресуди начинио више грешака када је закључио да је удружени злочиначки подухват постојао, закључено је да Младић није показао да је првостепено Вијеће погријешило, уз супротно мишљење судије Нијамбе.

Додали су да првостепено Вијеће није погријешило ни приликом оцјењивања доказа за које он тврди да су ослобађајући.

Поводом жалбе Младића због права на правично суђење, предсједавајућа Жалбеног већа је рекла да је веће, уз супротно мишљење једног судије, одбило основе жалбе.

Kада је ријеч о удруженом злочиначком подухвату у вези са Сарајевом и капмањом снајперског деловања и гранатирања. Претресно вијеће је утврдио, уз супротно мишљење судије Нијамбе, да је Младић дијелио намјеру да ради на постизању заједничког циља у вези са Сарајевом и да је томе допринео.

Поводом оспоравања неких аспеката пресуде, Жалбено вијеће је констатовало да Младић није показао да је претресно вијеће погријешило.

Закључено је и да су геноцид, истребљење и убиство постали додатна средства са остварење УЗП у вези са Сребреницом. Пресуђено је да је Младић дијелио намјеру да се оствари зајендички циљ у вези УЗП.

Жалбено вијеће уз супротно мишљење судије Нијамбе, сматра да је неувјерљиво да је Младић дјеловао да се цивили премјесте из хуманитарних разлога.

Генерал Младић појавио се на изрицању коначне пресуде.

Генерал је ухапшен у Србији и изручен Хагу 2011. године. Од тада је у Хашком притвору и лошег је здравственог стања.

 

/РТРС/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.