IZBOR ČLANOVA CIK-a USKRATIO MOGUĆNOST DIREKTNOG UČEŠĆA NA IZMJENAMA IZBORNOG ZAKONA

Većina u Predstavničkom domu okupljena oko SDA, SDS-a i PDP-a je, načinom izbora pet članova Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, uskratila potreban legitimitet i nepristrasnost ovom organu, a samim tim i mogućnost direktnog učešća na izmjenama Izbornog zakona, ukazala je član Interresorne radne grupe za izmjene ovog zakona Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać.

“Bilo koji prijedlog sačinjen od ovakvog CIK-a na razmatranje u Interresornu radnu grupu može da uđe samo na način utvrđen Poslovnikom, što znači da ga putem Sekretarijata u proceduru uputi neko od članova grupe”, rekla je Bursaćeva Srni.

Ona smatra da nije teško pretpostaviti koji od poslanika će se naći da to uradi.

“O konkretnim idejama se ne bih za sad izjašnjavala. Činjenica jeste da su potrebna poboljšanja izbornog procesa u skladu sa utvrđenim manjkavostima, a ona se više tiču sprovođenja zakonskih rješenja i sigurno nisu takvog karaktera da značajno utiču na izborni rezultat, kako se neki trude da predstave javnosti”, napomenula je Bursaćeva.

Bursaćeva je ukazala da krupna pitanja koja trebaju biti riješena zahtijevaju politički dogovor predstavnika konstitutivnoh naroda, nakon kojeg se može razgovarati i o drugim, uslovno rečeno, manje bitnim stvarima.

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH usvojila je danas Nacrt inicijative o izmjenama i dopunama Izbornog zakona kojima su, između ostalog, predviđeni vanredni izbori i uvođenje novih izbornih tehnologija.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar rekao je da CIK “poznaje najbolje manjkavosti postojećeg zakonskog okvira u smislu organizacije izbora, provođenja i implementacije izbornik rezultata”, te da je intervenisao u gotovo svakom od 20 poglavlja Izbornog zakona, sačinivši amandmane.

/SRNA/ -

 

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.