ПОЧЕЛИ ПРИПРЕМНИ РАДОВИ НА МОДЕРНИЗАЦИЈИ „ЛУКЕ БРЧКО“

У Брчком данас је званично обиљежен почетак припремних радова на реконструкцији и модернизацији „Луке Брчко“ у присуству градоначелника Брчко дистрикта БиХ, предсједника Скупштине Брчко дистрикта БиХ, представника Европске уније, Европске банке за обнову и развој и Канцеларије високог представника.

Пројекат модернизације „Луке Брчко“ обухватиће изградњу и уређење платоа Луке, набавку нове дизалице, реконструкцију Бијељинске цесте као и пруге до жељезничке станице Ново Брчко. Радови ће најприје започети на реконструкцији платоа, које ће изводити предузеће Бијељина и Приједор путеви, изабрано на јавном тендеру.

Директор „Луке Брчко“ Перица Јосић изјавио је да је „Лука Брчко“ битна транзитна тачка за ток теретног саобраћаја у Босни и Херцеговини и да је са Европском унијом повезана жељезничким, друмским и ријечним путем.

„Овим пројектом модернизације који се састоји из три дијела реконструкције платоа с одводњом оборинских вода, набавком нове дизалице и реконструкцијом жељезничке пруге од жељезничке станице Ново Брчко до „Луке Брчко“ са изградњом приступног пута постићи ћемо да наша Лука постане конкурентнија, ефикаснија, боље опремљена са повећаним капацитетом чиме ћемо моћи повећати и обим посла и привући нове клијенте“, казао је Јосић.

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић истакао је да ће модернизација једине ријечне луке у БиХ „Луке Брчко“ повећати конкурентност Брчко дистрикта БиХ у привредном развоју.

„ Ревитализација брчанске Луке је један од значајнијих инфраструктурних пројеката. Очекујем да ћемо сустићи све задате рокове и да ћемо моћи користити Луку у перспективи која је пред нама. Тако ћемо омогућити да се развија привреда дистрикта Брчко и цијеле БиХ на начин да ће користити јефтиније услуге транспорта, а тиме омогућити да Лука поспјеши своје пословање и има своју суштинску функцију“, нагласио је Кадрић.
Предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић казао је да је пројекат ревитализације Луке један од најзначајнијих пројеката у Брчком.

„Пројекат ће нас позиционирати у центар интеграцијских активности када је у питању повезивање привреде и саобраћаја,  не само у БиХ већ и региону. Важно је да се након трогодишње блокаде у реализацији овог важног пројекта, и практично истека грејс периода, ипак кренуло у његову реализацију“, казао је Милић.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ и специјални представник ЕУ амбасадор Јохан Сатлер казао је да захваљујући свом стратешком и географском положају „Лука Брчко“ може постати кључна транзитна тачка за проток теретног саобраћаја између БиХ и Европске уније.

„Тренутна инфраструктура „Луке Брчко“ застарјела је и тешко јој је приступити жељезницом, али након обнове Лука може постати централна повезница за економије региона. Задовољан сам што је ЕУ подржала модернизацију „Луке Брчко“ с 3 милиона евра бесповратних средстава. То ће донијети конкретне користи локалној заједници и цијелој земљи кроз нова улагања, отварање радних мјеста и нових прилика за пословање“, казао је Сатлер.

Мануела Несл, директорка Канцеларије Европске банке за обнову и развој у БиХ (ЕБРД), изјавила је да је ЕБРД задовољна што коначно почиње модернизација „Луке Брчко“.

„Сигурни смо да ćе овај пројекат имати значајан позитиван утицај на економски раст и олакшавање трговине овдје у Брчком и у цијелој БиХ. Лука може бити трговачко чвориште а са својом одличном локацијом такође и извозни центар за регион. Наставићемо да подржавамо овај развој надајући се да ćе и приватни инвеститори искористити могућности у новој Луци и наставићемо да подржавамо побољшање инфраструктуре у цијелој БиХ, постижући боље везе са земљама у региону и ЕУ“, казала је Несл.

Механизација у „Луци Брчко“ углавном је дотрајала, а порталне дизалице старе су и више од 50 година. Пројекат обухвата и набавку нове дизалице носивости до 16 тона (три пута веће од садашње) што ће допринијети да се повећа капацитет претовара робе на 150 до 200 тона по часу.

Укупна вриједност пројекта је 10 милиона евра и финансира се бесповратним средствима Европске уније у износу од преко 3 милиона евра и кредитом од Европске банке за обнову и развој у износу од 7 милиона евра. Средства ЕУ обезбијеђена су кроз Инвестициони оквир за Западни Балкан, у оквиру којег међународне финансијске институције и донатори обезбјеђују финансирање за велика инфраструктурна улагања у региону.

Пројекат рехабилитације је у складу са Агендом повезаности Европске уније, која промовише транспортну повезаност на Западном Балкану као важан фактор за економски развој, регионалну сарадњу и интеграцију са Европском унијом.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.