ПРЕДСТАВНИЦИ ИЗВРШНЕ И ЗАКОНОДАВНЕ ВЛАСТИ ДИСТРИКТА СА ШЕФОМ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ЕУ У БИХ

Шеф Делегације Европске уније и специјални представник Европске уније у БиХ Јохан Сатлер (Johann Sattler) данас је боравио у првој посјети новоизабраним властима у Брчко дистрикту БиХ, гдје се у Градској вијећници састао са градоначелником Еседом Кадрићем, његовим замјеником Антом Домићем, предсједником Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синишом Милићем и замјеником предсједника Ивом Филиповићем.
Било је ријечи о досадашњој успјешној сарадњи те свеобухватној подршци коју Европска унија пружа развоју Брчко дистрикта БиХ годинама уназад.

Закључено је да Европска унија остаје кључни партнер БиХ, али и Брчко дистрикта БиХ на путу ка ЕУ те наглашена важност реализације многобројних пројеката које је ЕУ финансирала кроз бесповратна средства, од којих је један и ревитализација „Луке Брчко“ у износу од 3 милиона евра, чија реализација почиње данас.
Поменути су и заједнички пројекти који се тичу стамбеног збрињавања угрожених категорија, Рома те избјеглица и расељених лица, гдје је Европска унија Дистрикту донирала укупно четири зграде.
Неизоставна тема разговора је и борба с корона вирусом те међусобна сарадња на овом пољу. Наведени су и други заједнички пројекти који су успјешно реализовани попут подршке опоравку од поплава и реконструкцији савског насипа и ријеке Брке, као и подршка опоравку и превенцији од поплава кроз прекограничну сарадњу те новоизграђено сједиште Полиције Брчко дистрикта БиХ за коју је ЕУ издвојила 3,5 милиона евра.
Представници ЕУ су истакли овом приликом да је дистрикт Брчко узор цијелој земљи када је ријеч о усвајању Закона о мирним окупљањима који ће користити и други нивои власти.

На крају састанка шеф Делегације ЕУ у БиХ и представници власти Брчко дистрикта Бих договорили су наставак успјешне сарадње и у будућем периоду.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.