RS: BRŽI, EFIKASNIJI I EKONOMIČNIJI NAČIN PRIJAVE NOVOROĐENČETA

Informacioni sistem elektronske prijave novorođenčeta u Republici Srpskoj “eBeba” omogućiće roditeljima da sve procedure od rođenja djeteta i upisa u matičnu knjigu rođenih do upisa u zdravstveno osiguranje završe na brži, efikasniji i ekonomičniji način.

Prednost sistema “eBebe” je i u tome što će roditeljima uštediti i vrijeme i novac prilikom prijave novorođenčeta, jer će izbjeći ogromnu papirologiju i nepotrebni obilazak šaltera što je do sada bila praksa.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, koje je i nosilac projekta “eBebe”, Srni je rečeno da je opšti cilj ovog veoma značajnog projekta uspostavljanje sistema sigurne elektronske razmjene podataka između zdravstvenih ustanova /porodilišta/, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, matičnih službi u Srpskoj, Ministarstva unutrašnjih poslova i Fonda zdravstvenog osiguranja s ciljem automatizacije procesa od rođenja djeteta i upisa u matičnu knjigu rođenih do upisa u zdravstveno osiguranje.

“Na ovaj način sam proces prijave novorođenčeta koji počinje konstatovanjem rođenja djeteta, upisa u matičnu knjigu rođenih, adrese prebivališta i zdravstvenog osiguranja, završava automatski kroz informacioni sistem ‘e-Beba', a roditelji besplatno na kućnu adresu dobijaju izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu i o prebivalištu i potvrdu da je dijete zdravstveno osigurano”, pojasnili su iz nadležnog ministarstva.

Do sada je proces prijave novorođenčeta zahtijevao posjetu roditelja matičnoj službi, organizovanoj jedinici MUP, odnosno nadležnoj Policijskoj upravi, Fondu zdravstvenog osiguranja, nerijetko i više puta da bi se uspješno završio postupak prijave.

“Sve informacije za prijavu novorođenčeta kroz sistem ‘eBeba’ roditelji mogu dobiti na javnom portalu, gdje kroz interaktivni upitnik mogu provjeriti da li ispunjavaju zahtjeve da proces prijave djeteta. Ukoliko roditelji ne ispunjavaju neki od uslova koji je neophodan za prijavu kroz informacioni sistem ‘eBeba', sistem će ih prilikom popunjavanja upitnika obavijestiti o neophodnim koracima koje je potrebno uraditi da bi bila omogućena prijava”, naglašavaju iz Ministarstva.

Za realizaciju ovog projekta izdvojeno je 683.760 KM bez PDV, odnosno 800.000 KM sa PDV, a Infromacioni sistem “eBeba” je u vlasništvu Republike Srpske.

Iz Ministarstva navode da je ovim sredstvima finansirana izrada konceptualnog dizajna projekta, razvoj informacionog sistema i izrada javnog portala, elektronske integracije s registrima nadležnih institucija /Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, sve zdravstvene ustanove sa porodilištima u Republici Srpskoj, matične službe i Fond zdravstvenog osiguranja/, održavanje informacionog sistema u garantnom roku, kao i obuka ovlaštenih zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj koja u svom sastavu imaju porodilišta.

Produkciona faza implementacije projekta u samim zdravstvenim ustanovama je počela odmah nakon što su se stvorile pretpostavke za njenu uspješnu realizaciju, odnosno stabilizacijom situacije sa pandemijom virusa korona.

Prema preporuci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, prva zdravstvena ustanova za primjenu informacionog sistema “eBeba” biće Bolnica “Sveti apostol Luka” u Doboju, kako bi se steklo neophodno iskustvo i dobra praksa, prije implementacije sistema i u drugim bolnicama.

Promocija informacionog sistema “eBeba” u ovoj zdravstvenoj ustanovi biće održana u srijedu, 23. juna, a puštanje sistema u produkcioni rad u svim bolnicama u Republici Srpskoj očekuje se do 31. avgusta.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.