MUSLIMANI OBILJEŽAVAJU KURBAN-BAJRAM UZ RESTRIKCIJE

Muslimani širom svijeta obilježavaju danas veliki islamski praznik Kurban-bajram u sjenci pandemije i sve većih briga zbog širenja delta varijante virusa korona.

Kurban-bajram se tradicionalno obilježava zajedničkim molitvama, velikim okupljanjima, prinošenjem žrtve i dijeljenjem mesa žrtvovane životinje onima kojima je pomoć potrebna.

Ove godine su mnoge zemlje morale da uvedu restrikcije i objave apele ljudima da izbjegavaju velika okupljanja i da poštuju bezbjednosne protokole.

Veliko islamsko hodočašće u Meki ranije je okupljalo do 2,5 miliona muslimana iz čitavog svijeta, ali je ove godine značajno umanjeno.

Saudijske vlasti odobrile su da hadž obavi 60.000 vakcinisanih državljana ili rezidenata ove zemlje, a vjernicima iz drugih zemlja nije dozvoljen dolazak, prenio je AP.

Indonezija je zabranila velike skupove povodom Kurban-bajrama i uvedena su striktna ograničenja za putovanja. Potpredsjednik Maruf Amin, koji je i uticajni islamski sveštenik, pozvao je ljude da obave molitve kod svojih kuća, sa svojim porodicama.

“Ne pravite gužve. Zaštita od pandemije kovida 19 je obavezna”, rekao je Amin.

U Maleziji, mjere su pooštrene povodom rasta broj zaraženih iako je zatvaranje na nacionalnom nivou na snazi od 1. juna. LJudima je zabranjeno da putuju u svoja rodna mjesta ili da prelaze u druge okruge radi proslava. Zabranjene su i kućne posjete i obilasci grobalja.

Zdravim vjernicima dozvoljeno je da se okupljaju na molitvama u džamijama, uz striktno fizičko distanciranje i bez fizičkog kontakta. Ritualno žrtvovanje životinja ograničeno je na džamije i ostala odobrena mjesta.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.