AMERIKA KUPUJE RUSKE MOTORE, UPRKOS SOPSTVENOM EMBARGU

Vlada u Vašingtonu je, uprkos zapadnim sancijama koje su inicirale SAD, odobrila nabavku modernizovanih ruskih raketnih motora “RD-181M”, koji nemaju adekvatnu zamjenu u svijetu.

Američki Kongres je prethodnih godina više puta bezuspješno pozivao Ministarstvo odbrane SAD da odustane od saradnje sa Rusijom kada je u pitanju svemirski program, tačnije nabavka raketnih motora.

Vlada SAD ipak je odobrila potpisivanje komercijalnog ugovora između ruske kompanije “Energomaš”, koja je dio državne korporacije “Roskosmos”, i američke “Orbital sajensis LLC”, prenosi “Ruska riječ”.

Pregovori između SAD i Rusije omogućili su da se, bez obzira na sankcije, produži obostrano korisna saradnja dvije države u oblasti raketnih pogona.

Predviđeno je da dio ruskih modernizovanih motora na tekuće gorivo “RD-181M” bude upotrebljen za potrebe svemirske rakete-nosača “Antares”.

Realizacija ovog posla podrazumijeva niz uslova koje “Roskosmos” prethodno mora da reguliše sa Ministarstvom odbrane Rusije, a tiču se zaštite intelektualne svojine i tehničkih aspekata u vezi sa mjerama sigurnosti prilikom upotrebe, skladištenja i održavanja ruske tehnike.

Potrebna je i garancija SAD da rakete-nosači “Antares” opremljeni ruskim motorima neće slati u orbitu teret vojne namjene.

“Ruska riječ” podsjeća da je prošlog decembra kompanija “Energomaš” najavila da u 2021. godini planira isporuke u SAD najmanje deset raketnih motora oznake “RD-180/RD-181”.

Procjene su da ovo preduzeće osigurava trećinu ukupnih prihoda samo od saradnje sa SAD – oko 160 miliona američkih dolara.

Iako su u američkom Kongresu nezadovoljni zbog ove saradnje, mnogi kongresmeni su svjesni da Amerika nema adekvatan motor koji može parirati ruskom.

Tačnije, američki raketni motor koji bi bio zamjena za uvoz iz Rusije višestruko je skuplji od svog konkurenta.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.