OSUMNJIČENOJ ZA FINANSIRANJE TERORIZMA ODREĐEN PRITVOR

Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je, po prijedlogu Državnog tužilaštva, produžen pritvor za 30 dana Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Osumnjičena će, kako su naveli u Sudu BiH, u pritvoru ostati do 15. augusta ili do nove sudske odluke.

Tužilaštvo je nedavno tražilo produženje pritvora za Senu Hamzabegović, navodeći kako se za narednih 30 dana, za koliko je produženje mjere zatraženo, očekuje okončanje istrage i podizanje optužnice.

Odbrana je sa druge strane predlagala da se pritvor zamijeni sa izricanjem svih mjera zabrane.

Osumnjičenu su 11. maja 2021. na Tuzlanskom aerodromu uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a iz Tužilaštva je tada saopšteno da su tokom istrage prikupljeni dokazi da je, u više navrata učestvovala, u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih snaga takozvanog ISIL-a, uključujući formacije “Jahbet al-Nusra”, “Al-Nusrah Front” i druge jedinice.

Pored toga, prema saopštenju Tužilaštva, prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata svome suprugu Muradifu Hamzabegoviću, koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, prosljeđivala novac iako je znala da će on biti korišten za finansiranje terorističkih grupa i njihovih aktivnosti.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.