Zbog Inckove odluke odgođeno suđenje za zločine u Vlasenici

Suđenje za zločine počinjene u Vlasenici nije održano zbog tvrdnje branilaca da ne znaju granicu do koje smiju ići u odbrani optuženih za zločin protiv čovječnosti, nakon što su danas na snagu stupile dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje negiranje zločina protiv čovječnosti.

Miloš Perić, branilac prvooptuženog Maneta Đurića, kazao je da je iz medija saznao o stupanju na snagu dopuna Krivičnog zakona.

“Mi u principu negiramo da su naši branjenici počinili ta djela, a iz medija saznajemo da je danas stupio na snagu. Ja nisam vidio izvornu verziju teksta, kao ni ostale kolege”, rekao Perić.

U Službenom glasniku BiH u utorak, 27. jula, objavljen je Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina. Ove dopune nametnuo je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Perić smatra da mu je zakonom onemogućeno da trenutno zastupa branjenika.

Njegovom stavu se pridružio i branilac Radenka Stanića Veljko Ćivša, koji je dodao da je iz medija shvatio kako glasi odredba zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida i ostalih zločina.

“Sad ja postavljam pitanje dokle mogu ići a da ne dođem do samoinkriminacije”, kazao je on.

Ćivša je rekao da je cijela država podijeljena oko ovog zakona i da ga moraju dobro proučiti, kako bi odredili kako da zastupaju optužene. On je kazao da dok ne dobiju garanciju šta smiju da rade u postupku, ne mogu ni braniti optužene.

Za zločin protiv čovječnosti počinjen u Vlasenici u periodu od aprila 1992. do marta 1993. godine sudi se Manetu Đuriću, Radenku Staniću, Miroslavu Kraljeviću i Goranu Gariću, koji su optuženi za progon bošnjačkog civilnog stanovništva – ubistvima, zatvaranjima, prisilnim nestancima, seksualnim zlostavljanjem i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, Đurić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Vlasenici i član Kriznog štaba, Stanić komandir SJB-a, Kraljević komandir specijalnog voda policije poznatog kao “Mićini specijalci”, a Garić policajac.

Dragan Gotovac, branilac optuženog Miroslava Kraljevića, kazao je da će Advokatska komora Republike Srpske izaći sa jedinstvenim stavom o postupanju branilaca u predmetima koji se odnose na odredbe koje su dopunjene u Krivičnom zakonu.

“Nastupamo vrlo oprezno dok Advokatska komora ne zauzme jasan stav”, rekao je Gotovac.

Advokat Nenad Grubeša je u sudnici kazao da Službeni glasnik Republike Srpske nije i neće objaviti izmjene Zakona i da advokati nisu upoznati s njegovim sadržajem i odredbama.

Sudsko vijeće je u ovom predmetu odgodilo suđenje, te vratilo dva svjedoka koja su danas pristupila.

“S obzirom na navode sve četiri Odbrane i činjenicu da niste upoznati sa sadržajem Zakona koji je danas objavljen u Službenom glasniku, suđenje se neće održati”, rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća Dalida Burzić.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.