AVGANISTAN: OSOBLJE UN SVE ČEŠĆE IZLOŽENO MALTRETIRANJU I PRIJETNJAMA

Avganistansko osoblje UN sve češće je izloženo maltretiranju i prijetnjama otkako su talibani preuzeli vlast u Avganistanu prošlog mjeseca, izjavila je specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Avganistan Debra Lajons.
Ona je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN rekla da se prostorije Ujedinjenih nacija uglavnom poštuju, ali da ima i izuzetaka.

“Sve više smo zabrinuti zbog rastućeg broja incidenata, uključujući maltretiranje i prijetnje upućene našem avganistanskom osoblju. Nastavićemo da činimo sve što možemo kako bismo podržali i zaštitili naše zaposlene”, istakla je Lajonsova.

Povjerljivi dokument UN u vezi sa bezbjednošću u koji je Rojters imao uvid 25. septembra opisuje desetine incidenata, uključujući pljačkanje kancelarija UN i fizičko zlostavljanje radnika od 10. avgusta, neposredno prije nego što su talibani preuzeli vlast u Avganistanu.

Lajonsova je naglasila da UN ne mogu da rade svoj posao, koji je ključan za avganistanski narod, ukoliko su zaposleni izloženi prijetnjama, ako se plaše za svoje živote i ne mogu slobodno da se kreću.

“LJute nas izvještaji o tome da talibani vrše odmazdu nad zaposlenima u UN širom zemlje. To je jednostavno neprihvatljivo”, izjavio je američki diplomata DŽefri Delaurentis tokom sastanka Savjeta bezbjednosti.

On je pozvao talibane da poštuju nezavisnost i neutralnost Ujedinjenih nacija.

Delaurentis je izjavio da su SAD obaviještene o izvještajima o tome kako je pojedinim ženama zaposlenim u UN i partnerskim humanitarnim organizacijama zabranjeno da uđu u kancelariju ili se od njih traži da na radno mjesto dođu u muškoj pratnji.

“Nazvati pomenute incidente ‘nečuvenim’ bilo bi previše blago. Svima koji su zaposleni u UN mora se omogućiti da rade svoj posao, bez dodatnog tereta i diskriminacije”, dodao je Delaurentis.

/SRNA-Rojters/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.