U BRČKOM OBILJEŽAN DAN SRPSKOG JEDINSTVA

U Brčkom je u organizaciji srpskih političkih stranaka i SPC svečano obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

Nakon parastosa poginulim koji je služen pred Spomenikom srpskim braniocima Brčkog, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj varoši  uz sasluženje Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija održan je moleban za srpsko jedinsvo i slobodu. Na ovaj način je poslana poruka da su i brčanski Srbi dio srpskog naroda i da im je zajednički cilj jedinstvo, sloboda, zaštita kulture i ćirilice.

Potom je održan zajednički sastanak predstavnika Srba u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti sa vladikom Fotijem, sveštenstvom SPC iz Brčkog kao i sa predstavnicima udruženja proisteklih iz rata i onih koja baštine tradiciju srpskog naroda.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka, predsjednik brčanskog SNSD-a Siniša Milić je istakao kako je vrlo važno da Srbi ovdje rade jedinstveno i da čuvaju svoj identitet, da kao takvi razgovaraju sa predstavnicima istoga ranga iz druga dva naroda i sa građanim u distriktu.

Objašnjavajući zašto SPC treba da bude uključena u sve to, Milić je podsjetio da je jedna od uloga crkve da čuva nacionalno jedinstvo i da svojim iskustvom pomogne da se prevaziđu ona teška pitanja, koje nadilaze generacije političara.

Njegovo preosveštenstva episkop zvorničko-tuzlanski Fotije rekao je da Crkva ovaj praznik vidi kao svetosavsku misiju u našem narodu, mirenje braće, mirenje našeg naroda, traženje zajedničkih stavova, interese očuvanja naše kulture, vjere, pisma tradicije i našeg kulturnog identiteta srpskog.

“To je dobar razlog što smo se sabrali ovdje u Brčkom. Dogovorili smo da to ovdje bude tradicija da se srećemo i narednih godina, a ljudi u Brčkom da se sastaju i češće, da razmjenjuju stavove, mišljenja i da posmatramo jedni druge, kao brat brata. To je najbitnije“, istakao je vladika Fotije i dodao kako je neophodna politička kultura dijaloga i traženja zajedničkih rješenja.

„Taj duh našeg jedinstva zajedništva moramo da očuvamo“, rekao je vladika Fotije.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.