Градоначелник потписао Меморандум о сарадњи у борби против корупције сa Амбасадом САД-а

Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине Есед Кадрић и директор Канцеларије за међународну борбу против наркотика и спровођење закона (ИНЛ) Амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ Stephen Glaser потписали су данас у згради Вијећнице Меморандум о разумијевању о сарадњи у борби против корупције између Амбасаде САД-а и Владе Брчко дистрикта БиХ.

 Потписивањем овог Меморандума о разумијевању стране су пристале на сарадњу у спречавању и борби против корупције у Брчко дистрикту БиХ кроз програме и асистенцију као и кроз евентуалне будуће асистенције и програме.

 Градоначелник је казао да очекује пуну примјену Меморандума с циљем смањивања стопе корупције на подручју Дистрикта.

 „Подршка коју ћемо добити од стране америчке амбасаде заиста је показатељ да је ова Влада достојна у процесима које води. Та подршка за нас представља потврду да добро обављамо своје надлежности и ово је још један корак надоградње и спровођења нашег већ започетог антикоруптивног система. Информисали смо наше госте да смо у процесу успостављања Канцеларије за борбу против корупције и потребно нам је да се изврше и одређене обуке запосленика ове канцеларије у перспективи као и да се изврши анализа законодавног правног оквира у области борбе против корупције како би се дале и препоруке у смислу правилника како ће се вршити процеси и поступци у овим процедурама утврђивања. Такође, захваљујем се Амбасади САД-а у БиХ што ће нам кроз овај меморандум додијелити своје стручњаке који ће помоћи нашој локалној заједници, Влади и нашој Канцеларији за борбу против корупције да се спремно супроставимо овим појавама“, казао је Кадрић.

 Директор Канцеларије за међународну борбу против наркотика и спровођење закона Амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ Stephen Glaser нагласио је да америчкој амбасади и међународној заједници није посао да се бори против корупције у БиХ него да помогне да се пронађе најбољи начин борбе против корупције.

 „Корупција је једна од главних пријетњи у овој земљи и америчка влада је сретна што може бити овдје, што може бити партнер у тој борби и најбитније је да градоначелник и његов тим преузимају одговорност и иницијативу на себе. Наш је посао да помогнемо да се пронађе најбољи начин борбе против корупције и док год Влада Дистрикта буде озбиљно схватала овај проблем америчка амбасада ће се посветити тој помоћи. У будућности неће бити само Влада укључена у овај процес већ и сами грађани који ће повећати свој допринос у борби против корупције. Нико није изнад закона и свако мора бити одговоран за своја дјела“, казао је Гласер.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.