FBIH: LICIMA SA LAŽNOM DIPLOMOM ISPLAĆENO VIŠE OD 12 MILIONA KM

U javnom sektoru Kantona Sarajevo do sada je otkriveno da 57 lica ima krivotvorene diplome i da im je isplaćeno više od 12 miliona KM, rezultati su revizije koju sprovodi Kancelarija tok kantona za borbu protiv korupcije.

Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je danas na konferenciji za novinare da javnost mora prihvatiti da je ovo neprihvatljivo i da svi moraju biti svjesni da će biti otkriveni i procesurirani.

On je precizirao da je provjera rađena samo u komunalnom sektoru.

Šef Kancelarije za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić precizirao je da su, osim u jednom slučaju falsifikovanja VSS diplome, sve ostale srednjoškolske diplome.

On je naveo primjer da lice koje potpisuje u gradskom saobraćajnom preduzeću da je vozilo ispravno ima falsifikovanu diplomu.

“Tužilaštvo je već podiglo pet optužnica zbog krivotvorenih diploma”, rekao je Kafedžić i dodao da prema trenutnom zakonu, ukoliko lice ima krivotvorenu diplomu duže od 10 godina, ona je u fazi zastare i ta lica ne mogu odgovarati.

Prema Kafedžićevim riječima, ima elemenata za organizovani kriminal, ali to je posao Tužilaštva BiH.

“Trebamo provjeriti ukupno 35.000 diploma svih nivoa obrazovanja, a do sada smo provjerili više od 5.000 diploma od čega je 57 krivotvoreno”, precizirao je Kafedžić.

/SRNA/

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.