JEDAN OD ČETIRI ČOVJEKA JE PSIHIČKI BOLESTAN: KOJA AKTIVNOST JE NAJBOLJA PROTIV DEPRESIJE?

JEDAN OD ČETIRI ČOVJEKA JE PSIHIČKI BOLESTAN: KOJA AKTIVNOST JE NAJBOLJA PROTIV DEPRESIJE?

Međunarodni dan mentalnog zdravlja, obilježava se svake godine 10. oktobra. Sve je više depresivnih i anksioznih osoba i u svijetu i kod nas, bez obzira na uzrast.

Gostujući u Jutarnjem programu RTS, prof. dr Vladimir Diligenski neuropsihijatar, načelnik Odeljenja neuropsihijatrije u Kliničko bolničkom centru “Dragiša Mišović”, istakao je da na skali od jedan do deset, kada je u pitanju mentalno zdravlje, Srbija zauzima sredinu.

“Dosta dugo traje ovaj problem sa koronom i ostavlja posledice, javlja se sve više i više depresivnih, sve više sa anksioznim poremećajima, prvenstveno sa paničnim poremećajima. Stariji ljudi lakše uđu u demenciju i probleme koji su teži nego što su bili. Socijalna izolacija kvari kvalitet života”, rekao je prof. Vladimir Diligenski.

U svijetu je u prosjeku jedan od četiri stanovnika planete psihički bolestan, lakše, teže ili u smislu psihoze i poremećaja ličnosti. Potreba za psihijatrijom je velika i svuda u svijetu se traže stručnjaci psihijatrije.

“Svi poremećaji i depresije u svijetu povećani su za 30 odsto. Kod nas je to mnogo manje zastupljeno, jer postoji porodična potpora i nema tolikog otuđenja. Kada ste napeti duže od godinu dana automatski ulazite u depresiju, anksiozni poremećaj i nesanicu”, istakao je profesor Diligenski.

Dodaje da se depresija manifestuje kao nedostatak volje za rad, postajete tužni neraspoloženi niste funkcionalni. Neispavani ste. Treba potražiti psihijatra i psihologa, jer te okolnosti utiču na kvalitet života.

“Nedoumice koje nas čine anksioznim su donošenje odluka, nemate jasno određene smijernice kako da se ponašate i u pogledu doza vakcine. Uvek kada je nešto nejasno dolazi do mnoštva psiholoških fenomena. Zato je imperativ da u svim hitnim službama postoji i psihijatar, kao član tima.Treba da se vakcinišu svi koji nisu, jer nemamo bolje oružje. Sačuvajte svoje mentalno zdravlje družeći se makar preko telefona, a šetnja je važna kao dobar antidepresiv”, napomenuo je prof. dr neuropsihijatrije Vladimir Diligenski.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.