BRČKO: INFORMACIJE TUŽILAŠTVA OD SADA DOSTUPNE I SLIJEPIM LICIMA

Tužilaštva Brčko distrikta saopštili je da je  nedavno redizajnirana njihova službena internetska stranica http://jt-brckodistriktbih.pravosudje.ba.

Kako je navedeno do ovog poduhvata je došlo zahvaljujući tehničkoj i finansijskoj podršci, koju je kroz projekat Jačanje tužilačkih kapaciteta u sistemu krivičnog pravosuđa obezbijedio Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

„Uz novi vizuelni format, koji bi korisnicima trebalo dodatno da olakša pretraživanje objavljenih informacija, cjelokupan sadržaj stranice prvi put je prilagođen slijepim i slabovidnim osobama. Kroz tzv. “dark mode” korištenje ovog kanala komunikacije značajno je olakšano slabovidim licima, a istovremeno su podržani i programi koje slijepe i slabovide osobe koriste prilikom pristupa internetu“, navodi se u saopštenju.

Sekretar Tužilaštva Brčko distrikta Samir Beganović izjavio je da, kroz podizanje standarda javnih usluga na još viši nivo, Tužilaštvo u najvećoj mjeri zaokružuje provođenje Strategije Savjeta za postupanje s licima koje dolaze u kontakt s tužilaštvima u BiH.

„Službena stranica Tužilaštva Distrikta jedna je od rijetkih web lokacija u pravosudnoj zajednici na kojoj se, po pripadajućim tužilačkim odsjecima (opšti kriminal, ratni zločini, privredni kriminal i korupcija) mogu pronaći sve potvrđene optužnice, a uz zvaničnu fejsbuk stranicu predstavlja mjesto za redovno objavljivanje saopštenja za javnost i drugih aktuelnih informacija o radu ove pravosudne institucije“, kaže Beganović.

Transparentnim odnosom prema javnosti i građanima, kroz postojeće i nove kanale komunikacije, Tužilaštvo Brčko distrikta nastoji da doprinese jačoj međusobnoj interakciji institucija i građana u demokratskom društvu i daljnjem jačanju javnog povjerenja.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.