EU donira još 2,5 miliona eura za podršku ugroženim izbjeglicama i migrantima u BiH

EU je doznačila još 2,5 miliona eura humanitarne pomoći za podršku ugroženim izbjeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini. Procjenjuje se da se više od 1.000 ljudi nalazi izvan privremenog smještaja, sa ograničenim pristupom osnovnim uslugama. Izloženi su sve hladnijem vremenu jer dolazi zima te brojnim rizicima po pitanju zaštite, dok situacija sa djecom bez pratnje zahtijeva posebnu pažnju.

Janez Lenarčič, komesar za upravljanje krizama, izjavio je: „Oko 4.000 izbjeglica i migranata ostalo je bespomoćno u Bosni i Hercegovini, a mnogi od njih spavaju na otvorenom, potrebno im je sklonište, hrana, voda, sanitarne usluge, zdravstvene usluge, zaštita i odjeća. Kako bi se pozabavila ovim potrebama, EU je spremna da nastavi pružati humanitarnu pomoć. Dostojanstvo i bezbjednost svih osoba, posebno onih najugroženijih, mora se osigurati i zaštititi sve vrijeme. Humanitarnim partnerima potreban je puni pristup ljudima kojima je potrebna pomoć, gdje god oni bili.“

Suma od 2,5 miliona eura koja je upravo dodijeljena pružit će dalju podršku u smislu rada na terenu i zaštite, uključujući zaštitu djece, te podršku djeci bez pratnje, kako u centrima tako i izvan njih. Ovaj novac će se iskoristiti i za hitno potrebnu zdravstvenu zaštitu, koju je pogoršala pandemija COVID-19, uključujući psihosocijalnu podršku i pomoć za mentalno zdravlje.

Od početka 2018. godine, u Bosnu i Hercegovinu je stiglo preko 84.120 izbjeglica i migranata zapadnobalkanskom migracionom rutom. Od tada EU usko sarađuje sa UN-ovim agencijama, drugim humanitarnim organizacijama i bosanskohercegovačkim vlastima kako bi zadovoljila humanitarne potrebe izbjeglica i migranata. Od početka 2018, EU je obezbijedila 101,85 miliona eura direktno Bosni i Hercegovini i uz pomoć partnerskih organizacija, uključujući iznos od preko 16 miliona eura humanitarne pomoći.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.