DEMONSTRANTI BLOKIRALI PUTEVE ZBOG ZAKONA O EKSPROPRIJACIJI

Učesnici protesta “Ekološki ustanak” blokirali su auto-put u Beogradu i druge saobraćajnice u gradovima Srbije zbog usvajanja Zakona o eksproprijaciji, tražeći od predsjednika Srbije da ne potpiše taj zakon i vrati ga Skupštini.
Auto-put u Beogradu blokiran je kod mosta “Gazela”, a saobraćajnice su blokirane i u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Užicu i drugim gradovima, a saobraćaj je zaustavljen i na auto-putu “Miloš Veliki” kod Preljine.

Na protestu u Beogradu okupilo se nekoliko hiljada ljudi, a jedan broj njih nosi parole protiv vlasti i kompanije “Rio Tinto”, koja planira eksploataciju litijuma u Zapadnoj Srbiji.

Na protestnim skupovima u Srbiji nema policije u uniformama, kao ni incidenata, izuzev Novog Sada, gdje je došlo do tuče, u kojoj je povrijeđena jedna osoba, prenijeli su beogradski mediji.

Proteste vode organizacije “Ekološki ustanak” i “Kreni-promeni”, koje predstavnici vlasti nazivaju “lažnim ekolozima”, tvrdeći da zloupotrebljavaju ekologiju za ostvarenje svojih političkih ciljeva.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prije nekoliko dana je rekao da se u Srbiji ne vodi kampanja protiv eksploatacije litijuma, već protiv kompanije “Rio Tinto”, dodajući da se to čini u želji da dođe jedna druga kompanija kako bi rukovodila proizvodnjom litijuma.

Vučić danas boravi u selu Gornje Nedeljice kod Loznice, gdje je u 15.00 časova sa žiteljima tog i susjednih sela na području Loznice počeo razgovor o projektu “Jadar”, odnosno o istraživanjima vezanim za eksploataciju litijuma u njihovom kraju.

Vučić je stigao u crkvu Svetog Georgija, u čijoj će porti razgovarati sa mještanima.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.