BELGIJA:NILSKI KONJI POZITIVNI NA KORONU

Dva nilska konja bila su pozitina na testu za virus korona u zoološkom vrtu u Antevrpenu i ovo bi mogli da budu prvi zabilježeni slučajevi kod ove vrste, saopštila je uprava zoo-vrta u Belgiji.
Nilski konji Imani /14/ i Hermien /41/ nemaju simptome osim curenja iz nosa, ali ih je osoblje vrta stavilo u karantin iz predostrožnosti.

“Koliko ja znam, ovo je prvi put za ovu vrstu. U svijetu je ovaj virus do sada detektovan uglavnom kod velikih primata i mačaka”, izjavio je veterinar u ovom vrtu Fransis Verkamen.

Pretpostavlja se da je virus korona na početku prešao na ljude sa neke životinje, a dokazano je da može da se prenese sa ljudi na životinje.

Kućni ljubimci – mačke, psi i kune zarazili su se nakon kontakta sa svojim vlasnicima, a zoološki vrtovi izvijestili su o bolesti među velikim mačkama, vidrama, primatima i hijenama.

Bolest se proširila i na farmama lasica, a detektovana je i kod divljih životinja, poput jelena.

Zoološki vrt u Antverpenu istražuje porijeklo zaraze. Niko od čuvara u vrtu u posljednje vrijeme nije imao simptome kovida 19 niti je bio pozitivan na virus korona, saopštio je zoološki vrt.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.