Milanović: Dodik je naš partner, bez Srba u BiH nećemo riješiti problem

Srpski član predsjedništva Milorad Dodik hrvatski je partner u Bosni i Hercegovini, a problem preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka ne može se riješiti bez bosanskohercegovačkih Srba, rekao je novinarima juče Zoran Milanović

„Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik partner u ovim previranjima. Tko to ne razumije ili ne razumije ili je pokvaren“, odgovorio je Milanović na pitanje novinara o učešću Milorada Pupovca, člana parlamentarne većine i Srpskog narodnog vijeća na proslavi Dana Republike Srpske.

To je „nebitno“ jer Pupovac „ne predstavlja nikoga“ osim „šačice svojih pajdaša“, iako je dio vlasti u Hrvatskoj, rekao je Milanović na Pantovčaku gdje je odlikovao sarajevskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića za doprinos očuvanju hrvatskog identiteta.

Dodik, „koji nije okrvavio ruke u ratu“, je s druge strane „legitiman predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske u državi Bosni i Hercegovini koju poštujemo i koju ćemo poštivati“, rekao je predsjednik Hrvatske.

„Ne vidimo da srpska politika pravi probleme Hrvatima. Bez Srba u Bosni i Hercegovini mi ovaj problem nećemo riješiti, ako nam je do njega stalo, a meni je stalo. Nekima očito nije (stalo) dovoljno,“ istakao je Milanović, referirajući se na zahtjev predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata i Zagreba za izmjenom izbornog zakona u BiH kako bi se onemogućilo bošnjačko preglasavanje malobrojnijih Hrvata na izborima za hrvatskog člana predsjedništva i članove Doma naroda.

Milanović je istakao da predstavnici bosanskohercegovačkih Srba „nisu mogli izabrati gori“ datum za Dan Republike Srpske i da je on „pogrešno izabran i vrijeđa neke ljude“.

„Problem je što su hiljade Hrvata i puno više Muslimana ubijeni u Republici Srpskoj. S tim se naprosto teško pomiriti“, kazao je.

Međutim, Republika Srpska je „činjenica“ koja je „na neki način verificirana u Daytonu“.

„Tamo je potpis predsjednika Tuđmana. Nema natrag osim ako izbije novi rat“, kazao je Milanović.

Iako su se na ceremoniji u Banjoj Luci pjevale „krive, loše i bezvezne pjesme“, Milanović je istakao da ga više od toga zanima položaj bosanskohercegovačkih Hrvata.

„Dok razgovaramo koje su se pjesme pjevale u Banja Luci, Hrvatima se uzimaju dvije stvari – Dom naroda i predsjedništvo“, rekao je Milanović.

Pitanje Doma naroda, koje bi potencijalno moglo omogućiti formiranje vlade bez hrvatskih predstavnika, važnije je od predsjedništva, objasnio je.

Hrvate se time pokušava „potpuno obespraviti“ jer im je kontrola nad Domom naroda potrebna za „zaštitu temeljnih nacionalnih interesa“.

Komentarišući nedavni sastanak predsjednika Stranke demokratske akcije, najveće bošnjačke stranke u BiH, Bakira Izetbegovića s premijerom Plenkovićem, ocijenio je da je riječ o neiskrenoj Izetbegovićevoj politici te da je ponovio istu stvar kao kada se krajem Septembra sastao s Milanovićem.

„Ista ‘spika’ kao prije. Mi i Hrvati – Srbi su strani faktor…“, kazao je Milanović.

Ponovio je da je hrvatska diplomatija trebala stopirati usvajanje zaključaka Vijeća EU-a o BiH u kojima se ne spominju eksplicitno prava konstitutivnih naroda.

„Hrvatska vlast mora biti kategorična“, kazao je Milanović.

„Trebalo je zaustaviti. Izazvati pozornost, a ne skandal“, dodao je predsjednik Republike u izjavi novinarima nakon što je odlikovao kardinala i vrhbosanskog nadbiskupa Vinka Puljića Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos u očuvanju hrvatskog identiteta.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.