Milorad Dodik “Republika Srpska neposredno bira člana Predsjedništva BiH”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je stav Republike Srspke u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH jasan i da Srpska ne odustaje od toga da se član Predsjedništva u Srpskoj bira neposredno.

“To je ustavna pozicija i savršeno jasno. Tu nema nikakve dileme. Mi smo spremi da u jednom dijelu uđemo u promjene odredbi u kojim bi se, pored onoga da Republika Srpska bira Srbina, dodalo i ostale jer se traži da i ostali učestvuju u tome”, rekao je Dodik novinarima.

On je napomenuo da će se i u Federaciji BiH /FBiH/ birati Hrvat, Bošnjak i ostali da bi se zadovoljile sve ambicije.

“Mislim da bi to bilo fer i korektno”, smatra Dodik.

Dodik je podsjetio da se u FBiH već 12 godina vodi debata kako će se birati članovi Predsjedništva i da to ne uspijeva.

“Onog trenutka kada se oni dogovore mi smo spremni da dođemo i glasamo za rješenje do koga su oni došli u FBiH jer smatramo da je to njihovo pitanje”, poručio je Dodik.

Osvrćući se na izbor članova Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, Dodik je naveo da Republika Srpska traži garancije da tamo gdje žive Srbi imaju pravo da izaberu svoje političke predstavnike.

“Ako nema rješenja za Dom naroda, nećemo glasati ni za Predsjedništvo. Sve je jasno”, napomenuo je Dodik i dodao da nije siguran da će u FBiH postići dogovor.

Povodom prijedloga lidera SDA Bakira Izetbegovića da se članovi Predsjedništva BiH biraju u Domu naroda, Dodik je poručio da je to za Republiku Srpske neprihvatljivo.

Republika Srpska ostaje posvećena miru, status Srpske neće se stavljati u fokus da bi se ugrozio mir, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poslije sastanka članova Predsjedništva sa administratorom Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/ Samantom Pauer.

Dodik je rekao da je USAID u proteklim godinama dao ozbiljan novac Srpskoj i da je iskazao zahvalnost na ovom današnjem sastanku.

Dodik je rekao da sastanak članova Predsjedništva sa Samantom Pauer nije proizveo ništa posebno, osim što predsjedavajući Željko Komšić skoro ništa nije rekao.

Komšić je ignorisao pa čak i nije diskutovao, samo smo Džaferović i ja debatovali, naravno, na potpuno suprotnim stranama. Mi ne dijelimo zajedničku koncepciju BiH koja ide za tim da se puzajući derogiraju ustavna prava – rekao je Dodik.

Rekao je da je zadovoljan da se ne pravi razlika u planovima Pauerove u vezi sa pomoći Srpskoj.

“Ostajemo posvećeni saradanji sa USAID-OM i podržavam projekte na nivou BiH”, rekao je Dodik .

On je naveo da je atmosfera bila takva zbog njenih ranijih stanova, pristrasnost koju je ranije pokazivala Paureova, što se nije primijetilo na današnjem sastanku.

“Želim da vjerujem da je posvećena projektima USAID-a”, dodao je on.

Republika Srpska nastavlja aktivnosti na povratku njenih oduzetih nadležnosti, rekao je Dodik.

On je podsjetio da srpski predstavnici, prema zaključcima Narodne skupštine, mogu da učestvuju u radu kada je u pitanju interes Srpske.

“Nećemo molbu Vučića staviti sa strane, razgovaraćemo o toj temi u narednim sedmicama”, rekao je Dodik na konfereciji za novinare u Sarajevu.

On je istakao da Republika Srpska ostaje posvećena Ustavu BiH.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.