Dodik: ”BiH neće moći opstati zbog istog razloga zbog kojeg nije opstala Jugoslavija. Pred teškom smo krizom’

„BiH neće moći da opstane zbog istog razloga zbog kojeg nije opstala Jugoslavija. U BiH postoje tri naroda. Dva od njih, Hrvati i Srbi, jako su nezadovoljni. Muslimani žele da stvore unitarnu državu u kojoj bi oni bili dominantan narod“, izjavio je Dodik za El Mundo.

„Naša politika nije usmjerena na secesiju. Govorimo o drugačijoj mogućnosti, zasnovanoj na procjeni da BiH neće biti uspješna kao država. Bude li tako najbolje je razdvojiti se na civilizovan način“, dodao je.

Naglasio je da Srbi neće “početi rat kako bi se otcijepili”, ali je ponovio je da je najbolje razdvojiti se “ako se ne može živjeti zajedno”.

Istakao je da Srbi “brane politički proces” prema postizanju tog cilja i da su priče o mogućem ratu “besmislene”.

Rekao je i da BiH postoji kao država jedino zbog pritiska međunarodne zajednice.

“To je eksperiment stranaca”, naglasio je Dodik.

“Prvo što predlažem jeste da stranci prestanu da upravljaju ovom zemljom, jer je ona jedina kolonija koja trenutno postoji u Evropi. Neka nas puste da pronađemo konsenzus, ako je moguće”, izjavio je.

Dodik smatra da evropski visoki predstavnik Kristijan Šmit nema pravo da uvodi zakon u BiH.

“Na izborima prije tri godine sam osvojio najviše glasova, puno više nego dvojica mojih kolega iz Predsjedništva zajedno. I sada dođe taj Nijemac i kaže da se budućnost BiH neće konstituisati s Dodikom. Šta on misli, ko je on?”, rekao je.

“BiH je jedan propali projekt. BiH se nalazi pred teškom krizom. Nije ta kriza nastala sada, ona je oduvijek tu. BiH je sinonim za krizu”, zaključio je.

Comments are closed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.